Kobak blog

...mert együtt nevelünk, növelünk!

Együtt nevelünk, növelünk! 🙂

A kobak blogban gyermekneveléshez, családi működéshez, szülői szerepekhez adunk segítséget írásokkal, könyv-, programajánlóval.

Amit a beszoktatásról gondolunk

Először is… közösséghez szoktatás. 
Másodszor: nem a bölcsiben kezdődik, hanem a nagymamánál, az unokatesóknál vagy pl. a baráti társaságban. A kisgyermek kötődése a szüleihez teljesen természetes. A jó közösséghez szoktatás mindig fokozatos és mindig következetes. Az apróságoknak is nagyon fontos jelentőségük van. A bölcsődei beszoktatás elején a gondozó megfigyel. Ilyenkor csak 1-1 órát tölt a közösségben a gyermek valamelyik szülővel. 1-2 nap után már ott is tízóraizik. A gondozó figyeli a szülő-gyermek interakciót és javaslatot tesz az egyedül közösségben töltött idő hosszára. Ilyenkor a szülő “boltba vagy dolgozni megy”. Ennek az időtartama először csak fél-1 óra. Először a közösségben ebédeléssel, majd a második hét utolsó napjaiban már a közösségben alvással is lehet próbálkozni. Ilyenkor a szülőnek mindig ott kell lennie, mikor a gyermek felébred. A közösséghez szokás ideje különböző, de minden egészséges kötődésű gyermek be tud szokni a közösségbe. A Kobak Műhely Családi Bölcsi esetében a közösség egy adott napon 5 főből áll. 
A kis közösség a családot mintázza, de már a nagyobb közösségre, az óvodára készíti fel a gyermeket, a családot. 

Szülőcsoport

A támogató közösség, szakmai segítségnyújtás fontos a család megváltozott élethelyzete, életritmusa miatt. Ezért indítottuk útjára a szülőcsoportot szakember vezetésével.
SZÜLŐ_KÉP_MÁS_KÉP/P – AZ „ELÉG JÓ SZÜLŐ” szülőcsoport
Szülővé válni boldogság, a gyermeknevelés kihívás. Minden szülő álma: gyermeke harmonikus, sikeres, boldog felnőtté váljon! Azonban a szülői szerep újabb kompetenciákat kíván, folyamatos fejlődést önismeretben, tudásban, készségekben, attitűdben. A hozott családi minták elégségesek-e, a trendi dolgok segítenek -e? Izgalmas együttlét lehetőségét kínáljuk a program megálmodójával dr. Hada Zsuzsanna pszichiáterrel. 2*5 alkalmas tréning, egyéni konzultáció lehetőségével.
Szülő párok jelentkezését is várjuk, illetve javasoljuk mindkét szülő számára a részvételt.
Számukra egyedi árat biztosítunk: a 2. szülőnek a tréning díjából 40% kedvezményt biztosítunk.
Vezeti: Dr. Hada Zsuzsanna pszichiáter, coach
Háziasszony: Erdeiné Csepregi Erzsébet pedagógus, Kobak Műhely Családi Bölcsőde intézményvezető, családterapeuta-jelölt
Időpont: 2019 őszén. Tervezett időpontok: szerda, 17.00. (alkalmanként 3 óra) vagy szombat 15.00 (alkalmanként 43 óra).
Kérjük a pontos megjelenést a hangolódás miatt!
Helyszín: Egyboglya Közösségi Tér, Bp. III. Boglya u. 1. fsz.
További infók, jelentkezés

A gyermek a családi bölcsődében

A klasszikus Pikler-i elvek mentén határozzuk meg a családi bölcsődénkben folyó szakmai munkát, melynek legfontosabb feladata a gondozás. Az a gyermek, aki elegendő személyes figyelmet kap (gondozva van), akinek a szükségletei (pl. testi, lelki szükségletek, melyeket eddig kizárólag a szüleitől, a családjától kapott meg), a közösségbe kerülés után is ki vannak elégítve, akire továbbra is elegendő figyelem jut a közösségben és a családban, kiegyensúlyozottabb gyermek lesz. Családi bölcsődénkben ez a személyes figyelem adás a leghangsúlyosabb. A kis létszámú ellátás (5 fő) miatt a gyermek a saját tempójában tud fejlődni, a gondozók a gyermek személyiségére, egyéniségére koncentrálnak. 

x

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ