Kobak blog

...mert együtt nevelünk, növelünk!

Együtt nevelünk, növelünk! 🙂

A kobak blogban gyermekneveléshez, szülői szerepekhez adunk segítséget írásokkal, könyv-, programajánlóval.
Aktuálisan ajánljuk a szülők figyelmébe a Szülő-gyerek drámajáték programot az Egyboglya Közösségi Térben, melyet Uhrin Csaba drámapedagógus és Erdeiné Zsóka kollégánk tart. A program során max. 3 családot látunk vendégül havonta 1 alkalommal szombat délelőtt 10-13 óráig. Drámajáték, közösség játék, családterápiás módszer elemek segítségével együtt játszik a család. A struktúrák, a külső keretek, a módszerek segítenek megérteni, jobbá tenni a családi működést. A közös játék feszültséget old, élményt ad. 
A programra a jelentkezés nyitott: https://egyboglya.hu/termek/szulo-gyerek-dramajatek/
Gyermekek minimális életkora: 5 év. 
További felvilágosítás: kapcsolat@egyboglya.hu

Amit a beszoktatásról gondolunk

Először is… nem beszoktatás, hanem közösséghez szoktatás. 
Másodszor: nem a bölcsiben kezdődik, hanem a nagymamánál, a boltos néninél, az unokatesóknál vagy pl. a baráti társaságban. 
A kisgyermek kötődése a szüleihez teljesen természetes és egészséges. A jó közösséghez szoktatás mindig fokozatos és mindig következetes. Az apróságoknak is nagyon fontos jelentőségük van. A bölcsődei beszoktatás elején a gondozó megfigyel. Ilyenkor csak 1-1 órát tölt a közösségben a gyermek az édesanyjával vagy az apukájával. 1-2 nap után már ott is tízóraizik. Később elkíséri a szülővel a többieket levegőzni. A gondozó figyeli a gyermek reakcióit, interakcióit és javaslatot tesz az egyedül közösségben töltött idő hosszára. Ilyenkor a szülő “boltba vagy dolgozni megy”. Ennek az időtartama először csak fél-1 óra, később már esetleg a közösségben is ebédel a gyermek. A második hét utolsó napjaiban már a közösségben alvással is lehet próbálkozni. Ilyenkor a szülőnek mindig ott kell lennie, mikor a gyermek felébred. Később már érkezhet ébredés idején is. 
A közösséghez szokás ideje különböző, de minden egészséges kötődésű gyermek be tud szokni a közösségbe. 
Családi bölcsi esetében ez a közösség 5-7 főből áll, a Kobak Műhely Családi Bölcsi esetében a kis létszámú ellátás miatt max. 5 főből. 
A kis közösség a családot mintázza, de már a nagyobb közösségre, az óvodára készíti fel a gyermeket, a családot. 

x

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ