Kobak blog

Együtt nevelünk, növelünk! 🙂

A kiscsoportos bölcsődei ellátással, a közösséghez szoktatással, gyermekneveléssel, szülőséggel, a szülői szerepre való felkészüléssel kapcsolatos gondolatokat, írásokat, könyv-, programajánlókat osztunk meg ezen a felületen.
Úgy gondoljuk, hogy a gyermeknevelés nem ér véget a közösségbe bekerüléssel és nem akkor kezdődik, amikor a családba gyermek születik. 
A szülőség az egyik legnagyobb kihívás, ami a párkapcsolatot éri. Nem mindegy hogy készül fel rá a pár, nem mindegy kap-e segítséget, milyet, mikor, hogyan… Amikor testvér érkezik a családba ismét új helyzet elé állítja a szülőket.
Számtalan kérdés van, ami a gyerekek körül felmerül. 
Igyekszünk a felmerülő kérdésekre válaszolni, együttműködni, együtt nevelni a gyerekeket, együtt növelni a szülők önbizalmát, a saját nevelésükbe vetett hitet.

Amit a beszoktatásról gondolunk

Először is… közösséghez szoktatás. 
Másodszor: nem a bölcsiben kezdődik, hanem a nagymamánál, az unokatesóknál vagy pl. a baráti társaságban. A jó közösséghez szoktatás mindig fokozatos és mindig következetes. Az apróságoknak is nagyon fontos jelentőségük van. A bölcsődei beszoktatás elején a gondozó nem kapcsolódik rögtön. A gondozó figyeli a szülő-gyermek interakciót és javaslatot tesz az egyedül közösségben töltött idő hosszára. Ennek az időtartama először csak fél – egy óra. Az első hét végén a közösségben ebédeléssel, majd a második hét utolsó napjaiban már a közösségben alvással is lehet próbálkozni. Ilyenkor a szülőnek mindig ott kell lennie, mikor a gyermek felébred. A közösséghez hozzászokás ideje különböző, de minden egészséges kötődésű gyermek be tud szokni a közösségbe. 
A családi bölcsődei kis közösség a családot mintázza, de már a nagyobb közösségre, az óvodára készíti fel a gyermeket, a családot. 

Szülőcsoport kisgyermekes szülőknek 2020. októberében

A támogató közösség, szakmai segítségnyújtás fontos a kisgyermekes család megváltozott élethelyzete, életritmusa miatt. Ezért indítottuk útjára a szülőcsoportot szakember vezetésével: SZÜLŐ_KÉP_MÁS_KÉP/P – AZ „ELÉG JÓ SZÜLŐ” szülőcsoport.
Szülővé válni boldogság. Minden szülő álma: gyermeke harmonikus, sikeres, boldog felnőtté váljon! Azonban a szülői szerep újabb kompetenciákat kíván, folyamatos fejlődést önismeretben, tudásban, készségekben, attitűdben. A hozott családi minták elégségesek-e, a trendi dolgok segítenek -e?
Csoportvezetők: dr. Hada Zsuzsanna pszichiáter, Erdeiné Zsóka a Kobak Műhely Családi Bölcsőde vezetője, családkonzulens-jelölt. 
Az 5 alkalmas szülőcsoportos beszélgetéseken a Kobak Családi Bölcsibe járó gyerekek szülei ingyenesen vehetnek részt. 
Elsősorban szülő párok jelentkezését várjuk, illetve javasoljuk mindkét szülő számára a részvételt.

Időpont: még egyeztetés alatt! (alkalmanként 3 óra)
Kérjük érdeklődjön az intézményvezetőnél vagy a kapcsolat@kobakmuhely.hu címen.

A gyermek a családi bölcsődében

A klasszikus Pikler-i elvek mentén határozzuk meg a családi bölcsődénkben folyó szakmai munkát, melynek legfontosabb feladata a gondozás. Az a gyermek, aki elegendő személyes figyelmet kap (gondozva van), akinek a szükségletei (pl. testi, lelki szükségletek, melyeket eddig kizárólag a szüleitől, a családjától kapott meg), a közösségbe kerülés után is ki vannak elégítve, akire továbbra is elegendő figyelem jut a közösségben és a családban, kiegyensúlyozottabb gyermek lesz. Családi bölcsődénkben ez a személyes figyelem adás a leghangsúlyosabb. A kis létszámú ellátás (5 fő) miatt a gyermek a saját tempójában tud fejlődni, a gondozók a gyermek személyiségére, egyéniségére koncentrálnak. 

x

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ