Felnőtteknek

alkotókörök, tematikus klubok, női körök, szülői tréningek

Nevelésről, szülőségről, szülővé válásról …

Különbözőek vagyunk, ahogy a gyerekeink is. Vannak jó napjaink és pocsék napok is jönnek időnként. A humor elengedhetetlenül fontos. A kiegyensúlyozottság, összhang néha vágyálom, máskor pedig megy, mint a karikacsapás. Az út közös, együtt járunk rajta.

Szülőkkel, gyerekekkel, családokkal együtt vagyunk az Egyboglyában, mert … egy boglyában vagyunk (régi közmondás), vagyis együtt nevelünk. A szülőséget is kell tanulni és érdemes tudatosan készülni rá.

Ismereteket, tapasztalatokat osztunk meg, szakmai segítséget adunk a szülőséghez, gyermekneveléshez. Vekerdy Tamás: “(…) ha képesek vagyunk a saját életünket élni, a gyerekünkkel is nagyon jót teszünk. ” A teljes cikk itt olvasható.

 

Művészetterápiás női alkotókör

A belső lelki tartalmak az alkotásban megjelennek. A traumák feldolgozódnak. A hangsúly az alkotó folyamaton van: felold, sikerélményt ad, az érzelmek kifejezésére szolgál. Játékos, kielégíti a szépség, a harmónia iránti igényt. Nem szükséges művészeti előképzettség,

Relaxáción, irodalmi műveken, zenén keresztül jutunk el az alkotáshoz. A tevékenység 6-8  fős kiscsoportban történik. Minőségi eszközökkel: akvarell festékkel, por, – és olajpasztellel, agyaggal dolgozunk.
vezeti: Szabó Ágnes művésztanár, művészetterapeuta
Hétfőnként 18.00-19.30
Bejelentkezés:kapcsolat@egyboglya.hu

Hagyományőrző lányoknak, asszonyoknak

Hagyományaink összekötnek nagyszüleinkkel, dédszüleinkkel. De ismerjük-e, át tudjuk-e adni ezeket lányainknak? A tevékenység megnyugtat. Közben értéket teremtünk, közösségben vagyunk. Városi környezetben idézzük fel a dédi konyhájának hangulatát, szövünk, fonunk, házi tésztát készítünk.

A program kifejezetten alkalmas anya-lánya programnak, de felnőtt női alkotókörként is működik. A tevékenységeket az aktuális ünnepkörhöz igazítjuk. Otthonra is lehet egyedi ajándékokat készíteni.
Vezeti: Inzám Éva népi játszóház vezető

Bejelentkezés:kapcsolat@egyboglya.hu
Keddenként 18.00-19.30

Egyboglya mese

Nőknek és férfiaknak, pároknak és páratlanoknak klub foglalkozás együtt. A mesében bármi megtörténhet, ahol újra gyerekek lehetünk, ahol más szemmel nézhetünk önmagunkra is. A meséből önmagunkról tanulhatunk: döntéseinkről, érzelmeinkről.

A lágy módszer alkalmas arra, hogy kibújjunk a csigaházból vagy esetleg befelé figyeljünk. Az is előfordul, hogy látszólag nem történik semmi… csak gondolkodni valót kapunk egész hétre, hónapra… és valami ott motoszkál végig… ami a megoldás, feldolgozás felé visz.

Vezeti: Kutvölgyi Gabi pedagógus, mesemondó
Utolsó csütörtök 19.00-21.00
Bejelentkezés szükséges: kapcsolat@egyboglya.hu

 

 

Vitakultúra fejlesztő klub felnőtteknek

Kulturált vita, kommunikáció, érvelés, érdekérvényesítés, de hogyan? Irányított és spontán vitahelyzetek, több nézőpontúság, közösségi tanulás, a csoport által beajánlott vitatémák, érzelmek helye és szerepe a vitában.

A módszer és a saját élményű vita alkalmas arra, hogy érvelési, döntési módszereket ismerjünk meg, sajátítsunk el. Családban, párkapcsolatban, szülő-gyerek kommunikációban, munkahelyen, nagyobb közösségek döntéshozatalában is alkalmazható módszerek.

Vezeti: Erdeiné Zsóka pedagógus, vita(min)kultúra-fejlesztő
Minden hónap 3. csütörtök 19.00-21.00
Bejelentkezés szükséges: kapcsolat@egyboglya.hu

 

 

Kézműves alkotókör

Használati tárgyak, játékok, ajándéktárgyak hagyományos és új technikákkal készülnek az alkotókörben.
Anya-lánya programnak is kiváló ez a csütörtöki program. A tanulókörbe járó gyerekek szülei számára ingyenes.
Az ünnepkörökhöz is igazodunk.
Jó hangulat, családias légkör.

Vezeti: Hencz Margit (Margó néni) népi játszóház vezető
Csütörtökönként 17.00-19.00
Bejelentkezés szükséges: kapcsolat@egyboglya.hu

 

Bagoly klub

A klubot a könyvek, az olvasás szeretete és a résztvevők bagoly természet tartja össze. A klub irodalmi és közösségi élményt ad az ide látogatóknak. Könyvekről, novellákról, drámai művekről, versekről, esetleg színházról esik majd szó, Lehet hozni ajánlókat, alkotókat, felolvasásokat szervezni, kedvet csinálni másoknak könyvekhez. Mindenféle életkorúaknak ajánljuk, akik nyitottak közösségi olvasmányélményekre vagy szívesen mennek úgy színházba, hogy valaki ajánlása után választanak darabot.

Vezeti: Bércziné Nagy Imra ny. pedagógus
A program gyermekirodalom partnere: Csodaceruza irodalmi és művészeti folyóirat gyerekeknek http://csodaceruza.hu/
Minden hónap első hétfőjén: 19.00-22.00
Bejelentkezés szükséges: kapcsolat@egyboglya.hu

 

 

Szülő-kép-Más-kép(p) klub

Megerősítés, visszajelzés, szakmai és közösségi segítség nevelési, párkapcsolati kérdésekben. A kiscsoportos tematikus klub a tréningmódszer és dr. Hada Zsuzsa pszichiáter „elég jó szülőnek lenni” szülőképző módszerén alapulva alkalmas arra, hogy a résztvevők ne a problémára fókuszáljanak, hanem a saját megoldásukat keressék a szakemberek és a támogató csoport segítségével. A csoport nevelési helyzeteket old meg, dolgoz fel játékosan (este van, mindenki munka-család után jön közénk). Konkrét élethelyzetekben és megelőzésként is hasznos lehet a klubfoglalkozás. 0 -18 éves korú gyermekeket nevelő szülőknek ajánljuk. Támogató közeg, családias légkör, meghívott vendég-szakemberek bekapcsolódása a meghirdetett tematika szerint.
Vezeti: Erdeiné Zsóka pedagógus, vitakultúra fejlesztő
Minden hónap első csütörtök 19.00-21.00
Bejelentkezés szükséges: kapcsolat@egyboglya.hu

 

Játszó-, alkotó klub családoknak

A különböző életkorú gyerekeket nevelő baráti családoknak ideális szombati program. Sokféle játék, társasjáték, tematikus program (amiből választani lehet: drámajáték, képzőművész foglalkozás, kézműves, lego klub) várja a játszani-, alkotni vágyókat. Érdemes a családoknak összeszerveződni.

Szombatonként várjuk a családokat előzetes egyeztetés alapján.

Bejelentkezés szükséges: kapcsolat@egyboglya.hu